Portré – a rendőr ezer arca (7. rész)

Portré – A rendőr ezer arca (7. rész)

Balogh Edit

Úgy tűnhet, februárban még a fű se nő, mégis ez az év egyik legsűrűbb időszaka: farsang, Valentin nap, síszezon, a felvételizők kedvét pedig még a pályaválasztás is borzolja. Beszélgetés és téli kedvcsináló Hantosné Dékány Beatrix rendőr törzszászlóssal.

Mi volt a legemlékezetesebb farsangi jelmezed?
Óvodában hópehelynek öltöztem. Lehet, hogy innen ered a hó és a síelés szeretete.

Néhány hónapja végeztél az egyik neves makeup akadémián. Honnan jött az ötlet, hogy maszkmester legyél?
Már egészen fiatalon, 12-13 éves koromtól érdekelt a sminkelés, később pedig a maszkok mozgatták meg jobban a fantáziámat. Most is megnézem, hogy kire hasonlít vagy emlékeztet egy személy, megálmodom, hogyan lehetne átváltoztatni. Néhány munkatárssal beszéltük, hogy kisebb munkával milyen színészt, énekest lehetne kihozni belőlük: egyiküket például Michael Jacksonként, másikukat egy megtört cowboyként tudom elképzelni. Ezzel szemben magamnak sosem készítettem maszkot, sőt a családtagjaimat sem változtattam még át. Egyedül a kislányomnak kreáltam egy pillangós arcfestést. Nem viszem haza a munkát. (Nevet)

Mit adott neked a tanfolyam?
Először is elégedettséggel tölt el, hogy egy álmom valóra vált: maszkmester lettem. Az a pár hónap teljes kikapcsolódás volt, maximális odaadással csináltam, örömmel mentem mindig. Fel sem tűnt, hogy a sminkelés közben 5-6 órán keresztül álltam, mivel csak a munkámra koncentráltam, és teljesen megszűnt az időérzékem.

Lesz folytatása?
Remélem, hogy itt még nem álltam meg. A maszkmesteri képzésnél is volt alap sminkelés, és ezt szeretném tovább folytatni, és a sminkmester szakirányba továbbmenni. Ugyanennél a képzőnél szeretném azt is elvégezni, mert sokkal többet kaptam, mint amit vártam. Nemcsak a képzésben voltak profik, de óriási modell adatbázist bocsájtottak rendelkezésre, portfóliót készítettek minden hallgatóról, külön műteremben készítették a fotósorozatokat. Ami pedig a távlati célokat illeti, nagy álmom egy (akár kisebb) színházban való háttérmunka, vagy a szabadtéri. Ha pedig nagyon merész szeretnék lenni, akkor a film.

Mi a legnehezebb ebben a szakmában, és mi jelent valódi sikerélményt?
Nagy türelmet igényel és nyilván kézügyességet is, noha nem nevezném magam rendkívüli rajztehetségnek. Érdekes viszont, hogy a nagypapám moziplakátokat rajzolt. Édesapám kézügyessége is nagyon jó. A fantázia is elengedhetetlen, hogy lásd, az egyes karakterekből mit lehet kihozni. Furcsa ellentmondás a galéria képeihez képest, hogy a horrort és a sci-fit egyáltalán nem szeretnem. De ez volt a feladat, és helyt kellett állni. Kortörténeti maszkokat is készítettünk, karaktereket keltettünk életre például a barokk korból vagy az ókori Egyiptomból. Tematikus maszkok is szerepeltek a repertoárban; a Halloweent kihasználva remekül szórakoztunk – az egyik modell például boszorkányként ment haza Budapest utcáin. (Nevet) Sikerélményt az jelent, amikor olyan maszkot alkotok, ami megfelel az elvárásaimnak. Magasra teszem a lécet. A laikusoktól pedig az elismerés vagy a döbbenet a siker legjobb fokmérője.

Van példaképed?
Azok a mesterek, akik nagyot, emlékezeteset tudnak alkotni; a filmgyárakban dolgozó maszkmesterek. És a kislányom, aki párhuzamosan tanult meg síelni és járni.

Okozott meglepetést a tanfolyami csoporttársak között, amikor kiderült, hogy rendőr vagy?Meglepődtek, de pozitív értelemben. Nagyon jó volt a légkör, de a csoporttársakkal nem foglalkoztunk egymás hivatásával.

Mit gondolsz, él az emberek fejében sztereotípia a női rendőrökről?
Ez változó. A tanítás kapcsán pont ezt kívánom átadni: hogy rendőrként kulturáltan és türelmesen intézkedjenek. Lehet ugyanis, hogy az állampolgár rajtuk kívül egész élete során nem fog másik rendőrrel találkozni, és nemcsak a női rendőröket, de az egész magyar rendőrséget az ő viselkedésük, intézkedésük alapján fogja megítélni. Az intézkedés alá vont személyek emlékezetében sokkal jobban megmarad egy női rendőr arca. Vannak olyan szituációk, amikor kimondottan előnyös egy rendőrnő jelenléte. Például családon belüli erőszak esetében lehet, hogy egy gyermek könnyebben megnyílik előtte, legyen akár nyomozó, járőr vagy vizsgáló. De ha nem alkalmazzuk azokat az alapelveket, amiket tanítunk, akkor mindegy, hogy rendőrnőről vagy férfiről beszélünk, az intézkedés kudarcba fullad.

Mesélj a rendőri pályádról!
Művészeti középiskola után itt végeztem el a rendészeti iskolát. Azután kikerültem a Szegedi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályára, az idegenforgalmi csoportba. Ott különféle események, többek között a szabadtéri biztosításában kellett részt venni. Az volt a rend, hogy a frissen végzett járőrök vezénylés keretén belül a rendőrség összes szakterületén szerezzenek tapasztalatot. Sándorfalvára kerültem, egy kis őrsre, ahol körzeti megbízotti, járőri feladatokat kellett ellátni. Sándorfalva és a tanyavilág volt az én illetékességi területem. Ezalatt a fél év alatt az egyik legfontosabb teendő a helyi lakosokkal való kapcsolattartás volt. Azután visszakerültem a szegedi kapitányságra, és járőrként sokféle feladatot végeztem, például objektumőrzést, gyalogos járőrözést. Utána következett fél év fogda – fogvatartottakat kellett kísérni. Nem volt könnyű, mert a nagyon nagy, gyakran 60 feletti létszám miatt sosem volt megállás, rendesen szaporodott a lábunkban a kilométer. Fogdaőri szolgálatot követően járőrvezetőként folytattam a munkát. Az iskolában 2009 áprilisa óta dolgozom. Utólag azt mondom, hálás vagyok ezekért a tapasztalatokért – nemcsak az emberismeretem fejlődött nagymértékben, de a toleranciaküszöböm, a türelmem, empatikus készségem és a stressztűrő képességem is. Ezeket pedig a tanításban is tudom kamatoztatni.

Többször szóba hoztad a síelést. Aki ismer, tudja, milyen sokat jelent neked ez a sport. Mióta játszik ilyen fontos szerepet az életedben? Hogy képzeljük el egy átlagos síelős napodat?
Imádom! Körülbelül 8 éve tanultam meg síelni, azóta rendszeresen járok, sőt túl rendszeresen. (Nevet) A hó, a hegy látványa leírhatatlan számomra. Ahogy csúszol, és megszűnik körülötted minden, a táj meseszép, és közben fizikai aktivitást végzel. Egy síelős nap sosem átlagos, mindig más és más; az időjárás, a pálya minősége, és még sok-sok tényező befolyásolja. Ha egy kifejezéssel kellene leírnom: látástól-zárásig.

2018-04-11T11:59:24+00:00 2018. február 12.|
Szöveg méretezés
Kontraszt állítása