Ukrán delegáció látogatása iskolánkban

Balogh Edit

Ukrán delegáció érkezett iskolánkba 2019. július másodikán. A küldöttség vezetője Yurii Tuhvatulin ezredes, a harci képzés főosztályvezetője volt, Magyarországra Olekszandr Podolian ezredes, képzési központ vezető és Oleh Dmytrenko, a Nemzeti Határőr Akadémia oktatója kísérték el. A látogatás célja a tanintézmények közötti ukrán-magyar együttműködés továbbfejlesztése volt.

A rendezvényt dr. Bardócz Csaba r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, az SZRSZG igazgatója nyitotta meg. Ezt interaktív bemutatók követték, amelyeknek köszönhetően az ukrán látogatók betekintést nyerhettek az iskolában folyó alap- és továbbképzési rendszerekbe. A Határrendészeti Oktatóbázis (HOB) működése és továbbképzései különösen érdekesnek bizonyultak az ukrán kollégák számára. Ráadásképpen az éppen az épületben folyó Okmány szakismereti továbbképzés menetébe is bepillanthattak. Az előadásokat követően a vendégek terepen folytatták útjukat – első ízben az iskola területén lévő taktikai házat, szimulációs teret és lőteret tekintették meg. Délután testközelből láthatták a magyar határrendészek munkáját. A delegációnak először a mórahalmi Határrendészeti Távfelügyelet Irányító Központot mutatták be, majd a programot a Röszke Autópálya-határátkelőhelyre és a biztonsági határzárhoz tett látogatás zárta.

A találkozón részt vett még a ROKK részéről Pinczésné Kiss Klára r. ezredes asszony, az iskolából dr. Koczó Ferenc r. alezredes, oktatási igazgatóhelyettes, dr. Várkonyi Tamás r. őrnagy, megbízott osztályvezető és Simon Róbert r. őrnagy, valamint a budapesti ukrán nagykövetségről Serhii Pasichnyk.

A delegáció tagjai a látogatást rendkívül hasznosnak és figyelemfelkeltőnek tartották. A találkozó végén átadtak részünkre egy ismertetőt az ukrán iskoláról, és reményeiket fejezték ki a további együttműködésre.