Rendőrbot és fegyver a kézben

Molnár Henrietta r. őrnagy, osztályvezető

Rendészeti iskolánk munkáját az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezete az ünnepeket megelőzően méltatta, de ettől függetlenül elmondhatom, hogy az öt évente megújítandó rendészeti továbbképzésre kötelezettek közül ebben az évben több, mint 1600 főt a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium munkatársai oktattak és vizsgáztattak le.

Ezúttal külön is köszönöm csapatunk tagjainak, Simon Róbert címzetes rendőr őrnagynak, Vígh János rendőr törzszászlósnak és Kereső Erika főelőadónak az egész éves lelkiismeretes munkát!

,,Kevesen tudják, hogy a hivatásos vadászok nemcsak egyszerű munkavállalók, hanem 2012 óta a törvény rendészeti szakfeladatot ellátó személynek is minősítette őket, a természetvédelmi őrökkel, a halászati őrökkel, mezőőrökkel együtt. Nem kis felelősség ez, hiszen számos olyan intézkedést kezdeményezhetnek, amely a rendőröket is megilleti. A törvényi védelmük is magasabb szintű lett ezzel, és rendőrbotot, vegyi eszközt is használhatnak, ha az intézkedés alá vont személy viselkedése ezt indokolja. Ugyanakkor nagyobb a felelősségük is, hiszen az intézkedések során számos előírást kell betartaniuk.

Kötelező továbbképzés

Az öt évvel ezelőtti törvénymódosítás különbözeti vizsgát írt elő számukra. A vizsgára készülődés során tanulták meg azokat a jogszabályi és gyakorlati tudnivalókat, amelyekkel kibővült a munkakörük. A jogszabály alkotója előrelátó volt és feltételezte, hogy viszonylag gyorsan fog változni a világ, ezért ötévente kötelező továbbképzést írt elő számukra.

Az idén telt le az öt év, így ha továbbra is dolgozni akart a megye közel 150 hivatásos vadásza, akkor bizony teljesíteniük kellett a képzést.

Az alapképzést is a Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezete koordinálta-szervezte, és a mostani, megújító képzésben is vezető szerepet vállalt. Már csak azért is, mivel a vizsga kissé bonyolultabbá vált az idők során.

A kötelezőt is magas színvonalon

A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium vállalta, hogy megkönnyítve a hivatásos vadászok életét hajlandó Nyíregyházán megtartani a képzést, hogy ne kelljen mindenkinek Szegedre vagy Miskolcra utaznia.

Ennek persze ára volt, hiszen az összes adminisztrációt úgy kellett megoldani, hogy a képzés és vizsga napján már nem volt lehetőség pótlásra. Külön izgalmakat hozott az online vizsga. Ez a számítógéphez kevésbé szokott szakembereknek különösen sok fejtörést okozott, de a vadászkamara irodájában minden bajra megoldással szolgáltak.

Külön köszönet illeti Kereső Erika főelőadót, aki a Rendészeti Szakgimnázium munkatársaként tartotta kézben az adminisztrációt, és minden lehető és lehetetlen kérésre igyekezett megoldást találni.

Végül az összes jelentkezés, befizetés, online vizsga időre rendeződött, és nem volt más hátra, mint a személyes részvétel a képzésen és vizsgán.

Akár életet is menthetnek

Vígh János rendőr törzszászlós, Simon Róbert címzetes rendőr őrnagy és Barna Sándor rendőr őrnagy kapta kezei közé a két napra beosztott hivatásos vadászokat. A jellemzően gyakorlati képzésen számos olyan fogást, eljárást ismertettek meg a hallgatósággal, ami egy intézkedés során akár életmentő is lehet. Külön részét képezte a képzésnek, azoknak a helyzeteknek az elemzése, melyekben maguknak a hivatásos vadászoknak volt már része. Számos kérdést intéztek az oktatókhoz, melyek közül egyik-másik igencsak fogós volt.

Az alapos felkészítés után a vizsga nem jelentett teljesíthetetlen feladatot, bár volt, aki így is igencsak izgult. Hozzáteszem fölöslegesen, hiszen mindenki sikerrel vette a megmérettetést. Ez pedig azt jelenti, hogy újabb öt évig nem kell aggódniuk képzettségük felől.

Köszönjük a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumnak a rugalmas ügyintézést és a színvonalasan lebonyolított képzést.”

Fazekas Gergely titkár
Országos Magyar Vadászkamara
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Szervezete