Óriás műlesiklás Horvátországban

Szilágyi Róbert c. r. ezredes

A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium munkatársai 2020. február 10-12. napjai között síversenyen vettek részt Horvátországban.

A Zágrábi Rendőrakadémia – legújabb együttműködő partnerünk – 2013 óta szervez a belügyminisztériumok sportolói számára síversenyt a főváros közelében. A Medvednica-hegységben található Sljeme ideális környezet a sport szerelmeseinek. A magyar versenyzők szinte otthon érezhették magukat, hiszen a hegycsúcs 1033 méter magasan található, és a Kékesről ismert TV torony hasonmása közelében kezdődnek a sípályák. Az időjárást kellemesnek is nevezhettük volna, ha a jóval fagypont feletti hőmérséklet kedvezett volna a versenyzőknek.

Az első napon nyílott lehetőség a pályák kipróbálására, a környezet és a lejtők megismerésére. A hóágyúzott területeken profik síelésére alkalmas hóval találkozhattunk. A nap kellemes színfoltja volt az a rendkívül sok apró gyermek, akik az oktatók lankadatlan figyelme mellett 4-5 évesen már felnőtt-módra ereszkedtek le a lejtőkön.

Eljött a verseny napja. A városban egész éjjel eső esett, azonban a hegycsúcs környéke fehérbe borult. Friss havon, gyönyörű napsütésben, fagypont körüli hőmérsékleten tudtak a 7 országból érkezett versenyzők elindulni. Az eredményeket látva bejött a papírforma: az ausztriai Vorarlberget képviselő rendőrök és rendőrnők elvitték az arany- és az ezüstérmeket, a harmadik helyen egy montenegrói sportoló, valamint egy szlovén kolléganő végzett. A szegedi csapat minden tagja épségben célba ért.

A záró ceremónián a rendőrakadémia igazgatója adta át a díjakat, valamint köszönetét fejezte ki az előkészítésben és a lebonyolításban részt vevők számára. Gratulált minden résztvevőnek, méltányolta az időt és az energiát, amit az utazásra fordítottunk, továbbá jövőre természetesen visszavárnak mindnyájunkat a kilencedik lesikló versenyre.