NKE – SZRSZG közös határrendészeti gyakorlat – küldetés teljesítve

Balogh Edit

Lassan indult be, majd bravúrosan folytatódott az NKE és az SZRSZG 68 főt megmozgató, második közös gyakorlata, amely egyben a végzős egyetemisták komplex vizsgafeladata volt. A Röszke Autópálya-határátkelőhelyen megtartott eligazítást követően ki-ki elfoglalta a pozícióját. Kilenc harmadéves műveletirányítási parancsnoknak ez a mórahalmi Command Centert jelentette, míg a többiek valamivel zordabb időjárási viszonyok között, a tűzvonalban teljesítettek szolgálatot. Technikai eszközökben sem volt hiány: a kommunikációt élénk rádióforgalmazás, a határsértők észlelését éjjellátó- és hőkamerák tették lehetővé.

A tervezett három szituációs feladatot a hallgatóknak este hét és hajnal három óra között kellett teljesíteniük. Az indulást két éles helyzet is késleltette, amelyek megoldását követően a hallgatókat rögtön a „mély vízbe dobták”. Elsőként az ideiglenes biztonsági határzár mellől startoló migránsbőrbe bújtatott SZRSZG tanulókat kellett elfogniuk. Kezdetben úgy tűnt, a feladat próbára teszi az egyetemisták rátermettségét, végül azonban sikerült megakadályozniuk, hogy a határsértők célba érjenek – a touch-down meghiúsult. Az első feladat kényelmesebb tempója után felpörögtek az események, és szinte egymással párhuzamosan brillíroztak a leendő rendőrtisztek – az ellenőrző áteresztő ponton igazoltatták, majd elfogták az embercsempészt és a gépkocsijában utaztatott határsértőket, egy távolabbi, vadregényesebb helyszínen – az erdőben – pedig egy másik migráns csoportot kerítettek kézre.

Molnár Henrietta rendőr alezredes, az SZRSZG Felnőttképzési és Továbbképzési Osztály és a közös művelet SZRSZG részéről kijelölt vezetője kiemelte, a sikeres gyakorlat egy olyan csapatmunka eredménye, amelyhez nemcsak az iskolák és szakemberek közötti összefogás kellett, de az a jövőbe mutató szemlélet is, ami a végrehajtás és az irányítás közötti szoros együttműködést szorgalmazza. Az NKE részéről a gyakorlat vezetője Dr. Balla József PhD. rendőr ezredes volt, a koordinálásért az egyetemről Vedó Attila rendőr őrnagy, míg a szakgimnáziumból Vucseta Zoltán rendőr őrnagy felelt. Az NKE harmadévesein kívül a vizsgafeladat sikeres végrehajtásához hozzájárultak még a két intézmény műveletbe bevont oktatói, valamint az SZRSZG kijelölt diákjai.