Határrendészeti szakmai konferencia a szegedi lézerközpontban

Simon Róbert r. őrnagy

Az Európai Unió támogatásával, a Belső Biztonsági Alap keretében került megrendezésre „A határforgalom-ellenőrzés feladatrendszere és aktuális kihívásai Magyarországon” elnevezésű konferencia 2019. június 26—27. között.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem által megrendezett eseménynek ismét az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet szolgált elegáns helyszínéül. A rendezvényen magyar és külföldi szakemberek a határforgalom-ellenőrzés jelenkori kihívásait és az arra adható válaszokat ismerhették meg.

A magyar előadókon túl egy német kolléga is tartott munkájáról lebilincselő prezentációt. Az előadások érintették a határforgalom-ellenőrzés aktuális kérdéseit, annak viszonylati sajátosságait, a közokirathamisítás tendenciáit, illetve az új határátkelőhelyek létesítésével kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokat. A második napon a jelenlévők betekintést nyerhettek a  szisztematikus ellenőrzés, járművekben történő megbújás, gépjármű csempészet, a személyazonosítás, a kockázatelemzés és a profilalkotás rejtelmeibe, tájékozódhattak a jövőt érintő, szakmai technológiai újításokról.

A konferencián résztvevők átfogó képet kaphattak nem csak a jelenlegi kihívásokról, hanem a jövőben azokra adható válaszokról, megoldási lehetőségekről is.