Együttműködési megbeszélés a szakgimnáziumban

Szilágyi Róbert c. r. ezredes

Két új taggal bővült intézményünk együttműködő partnereinek tábora. A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium munkatársai 2019. január 30-án találkoztak a németországi Lübeck rendőrakadémiájának és a Szövetségi Rendőrség Bamberg-i Kiképző Központjának, valamint a szlovákiai Kosice (Kassa) rendőr szakközépiskolájának vezető munkatársaival.

Az ülésen a felek bemutatták az országaikban zajló rendőrképzés helyzetét, valamint a rendőr tiszthelyettesek felkészítésének tartalmi elemeit. Ahogy az várható is volt, számos területen és módszerben sok hasonlóság észlelhető, így könnyen lehet a máshol működő jó gyakorlatot átvenni.

Szlovákiában a rendőr tiszthelyettesek felkészítésének tananyaga és tanmenete szinte megegyezik a magyarországi gyakorlattal. Németországban a Rendőrakadémia szakmai irányítása mellett 7 kiképző központban képzik a jövő rendőreit. Ennek időtartama 2,5 év és a tanrendben már lényegesebb eltérések is tapasztalhatók. Bambergben egy évfolyamon 500 rendőrjelölt tanul, azonban az elérendő célok ugyanazok.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy tanáraikat és diákjaikat különböző csereprogramok keretében küldik hospitálni, átveszik a másik intézményben alkalmazott olyan legjobb oktatási gyakorlatokat, amelyek segítik a fiatal rendőrök szakmai felkészítését, kicserélik a legfrissebb felkészítési programokra vonatkozó ismereteket.

Az esti szabadprogram, a városnézés is kiválóan sikerült, vendégeink magánemberként is szeretnének majd a városba visszalátogatni, megismerni a környéket és a magyar különlegességeket.