Bambergbe látogattunk

Fekete Gábor r. törzszászlós

A Szegedi Rendészeti Szakgimnázium munkatársai 2019. január 30-án találkoztak a németországi Lübeck rendőrakadémiájának és a Szövetségi Rendőrség Bambergi Kiképző Központjának, valamint a szlovákiai Kosice (Kassa) rendőr szakközépiskolájának vezető munkatársaival. Iskolánkból ennek folyományaként 2019. július 08-án Bambergbe látogatott Dr. Darvasi Richárd rendőr alezredes, Szilágyi Róbert rendőr ezredes és Fekete Gábor rendőr törzszászlós, hogy megtekintse Németország legnagyobb, rendőrök kiképzésével foglalkozó intézményét.

Már érkezésünkkor elámultunk a létesítmény magyar léptékkel mérve óriási méretein és a körülményeken, amelyeket lakóinak biztosít. Jól érzékelteti ezt, hogy az egykori amerikai katonai támaszpont területén két buszjárat is üzemel, amelyek a tanulókat szállítják a foglalkozási helyszínekre.
Vendéglátóink szelíd, de kérlelhetetlen szigorral betartatott, pontos napirendet követve mutatták be iskolájukat, egy pillanatra sem hazudtolva meg a híres német precizitást. Részleteibe menően megismerhettük a toborzás és a válogatás menetét, a technikai eszközök repertoárját, valamint betekintést nyertünk az oktatási és nevelési módszereikbe is, melyek jelentős különbséget mutatnak az általunk alkalmazottakkal szemben.
Csapaterő, illetve rendőri intézkedés gyakorlati foglalkozásain megszemléltük a passzív tömegkezelés, illetve az intézkedéstaktika német mintára történő oktatását: szabatos, mindenre kiterjedő elemzés, dokumentáció, türelmes, végletekig alapos magyarázat.
Végezetül a cseh határ mellé utaztunk, ahol a területi munkát szemléltük meg; közúti ellenőrzés, ruházat-, csomag- és járműátvizsgálás, röntgenkapu- és kutyás alkalmazás került terítékre. Szabadidőnket sem töltöttük tétlenül, vendéglátóink lelkesen mutatták be Bamberg fő nevezetességeit, alkalmasint a helyi sörkülönlegességekkel sem mulasztottak el bennünket megismertetni.

A hét kiváló hangulatban telt, értékes tapasztalatokkal távoztunk, a legfontosabb hozománya azonban a jövőbeni együttműködésre való szándék mindkét fél részéről való kinyilvánítása és a partnerkapcsolat megerősödése volt.