KHA 2013/3.5.3 – Határrendészeti Oktatóbázis létesítése Szegeden

Projektgazda: ORFK

Projekt célja: A Rendőrség Határrendészeti Szolgálatát teljesítő munkatársainak képzése/továbbképzése

Elnyert támogatás: 284.283.750 forint

Projekt megvalósításának időtartama: 2015. (10 év működtetési kötelezettséggel)

Kivitelezés

2015. 01. 26. – 2015. 07. 23.

Infrastruktúra

A földszinten helyezkedik el két 15 fős tanterem, amelyek egybenyithatók, így 30 főre növelhető a létszám. Két digitális tábla, két darab TV és egy-egy PC segíti az oktatók munkáját. Minden résztvevő számára biztosított számítógép és kiegészítőik.

Szintén a földszinten található a Taktikai terem (amelyben két kamera teszi lehetővé a gyakorlatok rögzítését), a Társalgó, és az Ebédlő is. Az 1. és 2. emeleten helyezkednek el a klimatizált kétágyas szobák, amelyekben összesen 34 fő szállása biztosított, egyedi tisztálkodási lehetőséggel (minden szobához tartozik tusoló, mosdó és wc), valamint TV készülékkel. Az 1. emeleten egy teakonyha is szolgálja a résztvevők kényelmét.

A 2. emeleten (Tetőtérben) könyvtár, tanári szobák és tetőterasz található.

Egyéb, az Oktatóbázis épületén kívül található rendelkezésre álló oktatási helyszínek az SZRSZKI területén: Taktikai ház, Airsoft lőtér, Szimulációs tér (járművekkel, útlevélkezelő fülkével), Sportpálya, Alakuló tér.

A Határrendészeti Oktatóbázis átadó ünnepsége

2015. 10. 16-án.

HATÁRRENDÉSZETI OKTATÓBÁZIS SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSI KÍNÁLATAHATÁRRENDÉSZETI OKTATÓBÁZIS SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSI KÍNÁLATA

 • A határforgalom ellenőrzés gyakorlata – 40 pont

  A képzés időtartama: 60 tanóra (22 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 12/48 tanóra (20-80%)

  A képzés célja, hogy a résztvevő képes legyen határforgalom – ellenőrzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtására.
  Tevékenysége során a résztvevő a szolgálatellátáshoz szükséges technikai eszközöket megfelelően alkalmazza, jogi normatíváknak megfelelően hajtsa végre tevékenységét, valamint adattári ellenőrzést végez és készségszinten használja a támogató szakrendszereket.

 • A határrendész járőrszolgálatban alkalmazott technikai eszközök használata – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (10 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 10/20 tanóra (33-67%)

  A képzés célja, hogy a képzésben résztvevő képes legyen a határrendészeti feladatok ellátása során hatékonyan használni a járőrszolgálatban alkalmazott technikai eszközöket.
  A képzés során elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében ismertetésre kerülnek a mozgás-gátló, behatolás-jelző és felderítő eszközök műszaki-technikai paraméterei valamint működési elveik.

 • Alapfokú 120 órás angol nyelvtanfolyam

  A képzés időtartama: 120 tanóra (11 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 24/96 tanóra (20-80%)

  A nyelvtanfolyam célja: felkészíteni a résztvevőket a kezdőszintű (A2-es) nyelvvizsgára.

 • Alapjogi tréning – határrendészek részére – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (8 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 14/16 tanóra (46-54%)

  A képzés célja, hogy a résztvevők azonosuljanak az alapvető jogok érvényesülésének fontosságával a határőri intézkedések során. A változatos képzési módszerekkel a képzés célja, hogy “öntanulás” módszerével szembesüljenek a csoporttagok az alapvető jogok érvényesülésének hiányát mutató intézkedések ellentmondásosságával, továbbá esettanulmányok révén megismerjék az elterjedt tévképzetekkel szembeni valós állapotot.

 • Gépjármű azonosítás módszerei – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (8 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 10/20 tanóra (33-67%)

  A képzés célja, hogy a résztvevő hatékonyan végezze gépjárművek azonosítását. Intézkedése során vegye figyelembe az alapvető jogok érvényesülését, hatékonyan alkalmazza az ellenőrzési rendszereket. Cél kialakítani, illetve elmélyíteni azon készségeket, amelyek biztonságos és szakszerű intézkedéseket eredményeznek, továbbá elősegíteni egy magasabb szintű, valós szituációban várható, lopott, manipulált gépjárművek ellenőrzését.

 • Haladó 240 órás angol nyelvtanfolyam

  A képzés időtartama: 240 tanóra (15 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 48/192 tanóra (20-80%)

  A tanfolyam célja: felkészíteni a hallgatókat az alapfokú (B1-es) szintű nyelvvizsgára. Ezen túl a hallgatók képesek lesznek megérteni az olyan lassú és világos köznyelvi beszédet, amely jól ismert témákról szól (pl. család, otthon, szabadidő, munkahely stb.), illetve a rendőri szakmai beszédet.

 • Határrendészeti eljárásjogi ismeretek – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (9 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 16/14 tanóra (53/47%)

  A képzés célja, hogy a résztvevő naprakész ismereteket kapjon a szolgálatellátása során leggyakrabban előforduló szabálysértések és bűncselekmények esetén tett intézkedések végrehajtásához, hatékonyan tudjon eljárni a jogellenes cselekmények elkövetőivel szemben, illetve az eljárásokat a hatályos jogszabályok alkalmazásával szakszerűen, jogszerűen tudja lefolytatni.

 • Határrendészeti oktatók továbbképzése – 20 pont

  A képzés időtartama: 20 tanóra (7 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 6/14 tanóra (30/70 %)

  A képzés célja, hogy a határrendészeti szakterületen oktatók olyan módszertani, és szakmai ismeretekre tegyenek szert, melyek segítik őket az oktatói kultúra gazdagságának megteremtésében, a jogszabályi változások egységes jogértelmezésében, ezáltal is növelve a határrendészeti szakképzés színvonalát.

 • Határrendészeti vezetők továbbképzése – 20 pont

  A képzés időtartama: 20 tanóra (8 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 4/16 tanóra (20/80 %)

  A képzés célja, hogy korszerű vezetési ismeretek átadásával segítsük a határrendészeti vezetői állomány munkáját, akik képesek legyenek különböző helyzetekben is a leghatékonyabb kommunikációra, a problémák azonosítására és a döntési- megoldási alternatívák azonnali felismerésére, a vezetői célkitűzések hatékony érvényesítésére.

 • Hatósági idegenrendészeti ügyintéző – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (9 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 8/22 tanóra (25-75%)

  A képzés célja, hogy a – nem idegenrendészeti szakterületen szolgálatot teljesítő – határrendészeti rendőr képes legyen elsődleges idegenrendészeti eljárás lefolytatásában való közreműködésre, egyes eljárási cselekmények önálló végzésére az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett.

 • Intézkedéstaktikai tréning – határrendészek részére – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (12 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 6/24 tanóra (20-88%)

  A képzés célja, hogy a résztvevők képessé váljanak kiszámíthatatlan, bonyolult vagy rendkívüli szituációk taktikai kezelésére. Cél kialakítani, illetve elmélyíteni azon készségeket, amelyek biztonságos és szakszerű intézkedéseket eredményeznek, továbbá elősegíteni egy magasabb szintű, valós szituációban várható lőfegyverhasználat helyzetkezelését.

 • Kábítószer ismeret és kábítószer csempészés felfedésének módszertana – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (10 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 14/16 tanóra (46/54%)

  A képzés célja, hogy a résztvevők ismeretei a szinten tartás mellett frissítésre kerüljenek a folyamatosan változó ismeretekkel, kialakítva a helyes gyakorlatot a kábítószer használókkal való intézkedés során, valamint gyakorlati feladatmegoldás keretében megteremtve a kábítószer csempészet elleni fellépés alapjait.

 • Kommunikációs továbbképzés határőrök részére – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (11 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 8/22 tanóra (27-73%)

  A képzés célja, hogy alapvetően szituációs gyakorlatokra alapozva, a tapasztalati tanulás módszerével biztos alapot teremtsünk a hatékony kommunikációra. A képzésben résztvevő képes legyen felismerni az intézkedési helyzetekhez legjobban kapcsolódó kommunikációs megoldásokat, valamint azok hatékony, célravezető alkalmazásait.

 • Konfliktus- és stresszkezelő tréning – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (12 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 6/24 tanóra (20/80 %)

  A képzés célja, hogy újszerű, a kor követelményeinek megfelelő ismeretek és technikák átadásával járuljon hozzá ahhoz, hogy a résztvevők felismerjék saját konfliktuskezelési stratégiájukat, és váljanak képessé ennek optimális alkalmazására, hozzájárulva a rendőri intézkedések hatékonyságának növeléséhez, az intézkedési kultúra helyes kialakításához.

 • Migráció és nemzetközi bűnözés – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (11 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 15/15 tanóra (50-50%)

  A képzés célja, hogy a képzésen résztvevők számára olyan szakmai munkát támogató ismereteket nyújtson a – legális és irreguláris – migráció jelenségéről, geopolitikai okairól, társadalmi hatásairól, amelyek a nemzetközi migrációra rátelepedő szervezett bűnözés elleni fellépést szolgálják.

 • Nagy létszámú határsértő csoport elfogásának módszertana – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (10 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 14/16 tanóra (46-54%)

  A képzés célja, hogy a résztvevő hatékonyan és biztonságosan tudja az elfogást végrehajtani, illetve kezelni a nagylétszámú határsértő csoportokat. Intézkedése során figyelembe veszi az alapvető jogok érvényesülését, hatékonyan alkalmazza az egészségügyi védőeszközöket, valamint felismeri a fertőző betegségeket. Cél elősegíteni egy kiszámíthatatlan, valós szituációban várható, nagylétszámú határsértő csoport elfogását.

 • Okmány szakismeret – 60 pont

  A képzés időtartama: 60 tanóra (21 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 12/48 tanóra (20-80%)

  A képzés célja kialakítani, illetve elmélyíteni azon készségeket, amelyek szakszerű dokumentációkészítés és szaktanácsadói vélemény létrehozását eredményezik, továbbá elősegíteni a magasabb szintű okmányismeretet. A képzés időtartama alatt a résztvevők egy komplex feladatot hajtanak végre, amelynek eredménye egy hamis/hamisított/fiktív okmány tekintetében teljes körű okmányvizsgálat lefolytatása, dokumentáció, valamint az ehhez kapcsolódó szaktanácsadói vélemény elkészítése.

 • Okmányismeret – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (13 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 8/22 tanóra (25-75%)

  A képzés célja, hogy résztvevő képes legyen felismerni az (úti) okmányok általános biztonsági, valamint az alapvető okmányhamisítás elkövetésének felismerhető jegyeit. Tevékenysége során okmányvizsgálatot hajt végre, annak eredetiségére vonatkozóan, továbbá hamis, hamisított, vagy fiktív okmányok esetében dokumentációs feladatokat végez a megfelelő technikai és informatikai eszközök segítségével, valamint készségszinten használja az okmánynyilvántartó szakrendszereket és moduljait.

 • Rendészeti etika – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (10 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 6/24 tanóra (20-80%)

  A képzés célja, hogy a határrendészeti szakterületen dolgozó állomány megértse a rendészeti pálya etikai követelményeit, azok érvényesülésének fontosságát, és azonosuljon ezen célkitűzésekkel. A képzésben résztvevők ismerjék meg a hazai etikai szabályozáson túl az Európai Rendőretikai Kódex ajánlásrendszerét és azonosuljanak a szolgáltatói szemléletű rendészeti modellel.
  A képzés külön hangsúlyt fektet a határrendészeti szakterületen tapasztalható multikulturális környezetben történő rendőri etikai normákra.

 • A ruházat-, csomag- és járműátvizsgálás módszertana – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (10 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 10/20 tanóra (33-67%)

  A képzés célja, hogy a résztvevők képessé váljanak a ruházat-, csomag- és járműátvizsgálás intézkedés jogszerű, szakszerű és biztonságos végrehajtására, akár kiszámíthatatlan vagy rendkívüli szituációk során is. Cél, hogy a résztvevők a későbbiekben önállóan, helyesen válasszák meg az átvizsgálás módszerét, amely egyben garantálja személyes biztonságukat és az alapvető jogok érvényesülését is.

 • Schengeni határellenőrzési ismeretek – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (12 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 8/22 tanóra (25-75%)

  A képzés célja, hogy a résztvevő képes legyen határrendészettel kapcsolatos intézkedés lefolytatására, egyes eljárási cselekmények önálló végzésére az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett. A helyi szintű ügyintézés során a résztvevő a szolgálatellátáshoz szükséges technikai eszközöket megfelelően alkalmazza, jogi normatíváknak megfelelően hajtsa végre tevékenységét, valamint adattári ellenőrzést végez és készségszinten használja a támogató szakrendszereket.

 • Terrorgyanús személyek kiszűrésének lehetőségei – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (12 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 20/10 tanóra (66/34%)

  A képzés célja, hogy az államhatár rendjének fenntartása, és a bűncselekmények megakadályozása érdekében- az irreguláris migránsok közül- Magyarország közbiztonságát veszélyeztető személyek kiszűrésére már az első “lépcsőben” szolgálatot teljesítő határőr képes legyen. Kapja meg azokat az alapvető ismereteket melyek lehetővé teszik a kiemelt kockázatokat jelentő személyek nagy biztonsággal való felismerését, azonosítását, és legyen birtokában az ilyenkor használatos eljárási protokollnak.

 • Határrendészeti intézkedés során alkalmazott alapvető önvédelmi fogások, testi kényszer alkalmazása, szolgálati feladat ellátásához szükséges fizikai állóképességet fejlesztő gyakorlatok – 30 pont

  A képzés időtartama: 30 tanóra (11 foglalkozás)
  Elmélet-gyakorlat arány: 8/22 tanóra (27/73%)

  A képzési program célja, hogy a résztvevők az intézkedések során önállóan, jogszerűen, szakszerűen legyenek képesek végrehajtani az önvédelmi fogásokat. Helyesen válasszák meg a testi kényszer alkalmazásának lehetőségeit, módjait, amely garantálja személyes biztonságukat és az alapvető jogok érvényesülését. Határterületen található (természetes – mesterséges) tereptárgyak leküzdéséhez nélkülözhetetlen mozgásmódok, technikák készségszintű elsajátítása. További cél: Ösztönző hatással bírjon a sporttal kapcsolatos mozgás életformaként történő kialakulására, a testi – lelki egészségre.

Kiegészítő képzéseink

 • Kisgéphajó- vezető

 • Hajózási radarkezelő

 • Hajózási rádiókezelő

JÖVŐKÉP – További képzések bevezetése

 • Preventív (Burn-out) tréning – határrendészeti rendőrök részére

 • Érzékenyítő tréning – migránsokkal szemben

 • Land Rover vezetéstechnikai tréning

 • Off- road vezetéstechnikai tréning

 • Csapatszállító kisbusz vezetéstechnikai tréning